Hoe socialiseer ik mijn pup

Heb jij een lieve puppy die door iedereen wordt aangehaald, bij iedereen opspringt met die schattige ogen en naar alle honden op straat toe wilt?
Hoe socialiseer ik mijn pup: het afleren van springen en aan de riem trekken? Nu is dat nog leuk, maar als de hond straks 30 kilo weegt?

Heb jij een lieve puppy die door iedereen wordt aangehaald, bij iedereen opspringt met die schattige puppyogen en naar alle honden op straat toe wil rennen? Nu is dat nog leuk, maar als de hond straks 30 kilo weegt, is het niet meer zo leuk als hij met zijn vieze poten tegen voorbijgangers opspringt en constant aan de riem trekt om bij alle honden op straat te komen. Hoe voorkom je dat nou terwijl je je hond graag wilt laten socialiseren met andere honden en mensen?

 

Pup socialiseren begint direct!

In de socialisatiefase leert jouw puppy kennismaken met alles wat hij de rest van zijn leven zal tegenkomen, zoals andere honden en mensen. De puppy zal naar alle andere honden en mensen op straat toe willen rennen, maar als hij aan de riem zit trekt hij je mee naar alles wat leuk is en lekker ruikt. 

Als je de puppy vanaf het begin niet corrigeert bij trekken, zal hij denken dat hij mag trekken om ergens naar toe te gaan, dat gedrag zal blijven naarmate de pup ouder wordt. Het gedrag kan zelf steeds erger worden. De hond kan zelf uitvallen naar jou, uit frustratie, omdat hij ineens niet meer mag trekken. Of hij gaat blaffen naar andere honden en mensen, ook uit frustratie.

Daarom is het belangrijk om de socialisatiefase van de hond goed te begeleiden en direct gedrag aanleren waar je in de toekomst veel profijt van zult hebben. Hoe?

Hond socialiseren met mensen

Om je hond te socialiseren met mensen is het belangrijk dat zij daarin meewerken. Het is belangrijk dat de visite weet dat ze de puppy niet direct moeten aanhalen zodra ze binnenkomen, maar juist negeren en pas aandacht geven zodra de hond rustig is en gewenst gedrag toont. 

Springt de hond toch? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond weer gewenst gedrag vertoont. 

Hond socialiseren met andere honden

Je hond laten socialiseren met andere honden betekent niet dat de hond overal naartoe mag om kennis te maken. Socialiseren betekent alleen het leren omgaan met andere prikkels. Hoe groot de afstand is, is niet belangrijk. Het is soms juist beter om een puppy niet direct in contact te laten komen met een andere hond, want het kan zijn dat die hond uithaalt en jouw puppy een traumatische ervaring oploopt die voor negatief gedrag kan zorgen. Dat wil je zeker niet!

Het op afstand observeren van andere honden is voldoende voor de socialisatie. Honden hebben een sterk reukvermogen en kunnen elkaars geur op afstand al ruiken en herkennen. 

Wil je je hond wel van dichtbij kennis laten maken met andere honden? Dan is het beter om dit los van de lijn te doen. Dan kunnen de honden de ruimte nemen die ze nodig hebben en zijn er geen belemmeringen van de lijn. 

Alles op straat is normaal en niet interessant

Het is belangrijk om de puppy te leren dat alles wat voorbijkomt normaal is en niet interessant. Dan zal de puppy leren om netjes mee te lopen zonder te trekken. 

Wil je toch dat de puppy kennis maakt met een andere hond en persoon, zorg dan dat dit gebeurt zonder dat de puppy aan de lijn trekt. Loop er rustig naar toe, dan is de beloning het contact. 

Leer het direct goed aan!

Dus wil je een pup waarmee je rustig over straat kunt lopen en die niet overenthousiast reageert? Begin daar dan direct mee in de opvoeding. Afleren en nieuw gedrag aanleren kost namelijk veel meer tijd dan het direct goed aanleren. 

In de puppytijd leer je de hond kennismaken met onze maatschappij en leer je jouw normen en waarden. 

 

Inhoudsopgave

Meer berichten

Stuur een bericht