Hondenschool zuidlaren | Drenthe Logo

Hoe leer ik mijn puppy bijten af?

Een puppy bijten afleren? Zo doe je dat

Opgroeiende honden kunnen hun tandjes in allerlei dingen zetten. Dit doen ze omdat ze hun tanden moeten wisselen, omdat ze te veel energie hebben of omdat ze zich vervelen. Als je puppy tussen de vier en zes maanden oud is dan vallen de eerste melktanden uit. Je kan dit bij een pup niet missen. Je puppy bijt in van alles. Puppy’s bijten in meubels, kauwen op stokjes of knagen aan takken. Veel hondeneigenaren weten geen raad met een kauwende pup. Al helemaal niet als deze gewoonte aanhoudt op latere leeftijd. Wat valt hiertegen te doen en hoe kun je je puppy bijten afleren?

Mijn pup bijt in van alles

Het wisselen van tandjes is niet de enige reden dat puppy’s bijten. Ook voor en na de het uitvallen van de melktanden kan het voorkomen dat uw puppy regelmatig bijt in van alles en nog wat. Stoelen, banken maar ook kledingstukken en kussen zijn veelvoorkomende slachtoffers. Het wordt vooral een probleem als een overenthousiaste pup zijn energie richt op mensen. Kleine kinderen kunnen soms lelijk gebeten worden door een pup die vooral speelse bedoelingen heeft.

Een bijtende pup corrigeren

Komt het voor dat een pup bijt en zich herhaaldelijk op een mens richt? Probeer in dat geval kalm te blijven en de puppy te laten weten dat dit niet de bedoeling is. Zeg duidelijk ‘au’ wanneer het voorkomt en leer de puppy dat zijn gedrag niet in orde is. Alleen met ondubbelzinnige verbale instructies wordt het voor de pup duidelijk dat hij zijn bijtfrustratie niet op mensen mag richten. Blijft de pup bijten? Laat zien hoe onacceptabel dit is en loop weg uit de ruimte. Het onthouden van aandacht is een effectieve manier om een bijtende pup te corrigeren.

Wanneer wisselt mijn pup van tanden

Net als bij mensen begint het wisselen van de tanden in de jeugd. Puppy’s kunnen zich ineens geïrriteerd voelen bij het eten of weigeren harde brokken te eten. Ze krijgen last van druk en jeuk rondom de tanden. Vandaar dat puppy’s in deze tijd van hun opvoeding bijten in meubels of muren beschadigen. Ook kan het voorkomen dat een pup bijt in een mens. Toch komt dit maar zelden voor en zullen ze zich vooral richten op stevige objecten. Het wisselen van snijtanden gebeurt als eerste, daarna volgen de haaktanden.

Wanneer stopt een pup met bijten?

Als de melktandjes eenmaal zijn vervangen door een robuust volwassen gebit dan houdt het bijten doorgaans vanzelf op. Toch is het belangrijk om te beseffen dat dit een geleidelijk proces is. Vandaar dat je een bijtende pup op deze leeftijd het beste een speeltje kan geven. Je hoeft een puppy niet per sé te leren dat hij nooit meer mag bijten. Als hij maar in iets bijt dat gemaakt is om zijn sterke gebit te weerstaan. Een opgerolde doek, een bot of een plastic piepend speeltje zijn allemaal goede bijtafleiders. Uiteindelijk moet het bijten worden vervangen door likken.

Stopt jouw pup niet met bijten?

Stopt je pup niet met bijten na de bovengenoemde tips? In dat geval is een puppy cursus bij Hondenschool Zuidlaren een verstandige optie. Het is namelijk van essentieel belang dat uw pup stopt met bijten tijdens zijn jeugd. Zodra een pup een volwassen leeftijd bereikt en hij nog steeds meubels, spullen of zelfs mensen bijt is het goed mogelijk dat hij dit gedrag nooit meer afleert.

In dat geval kunnen hondeneigenaren in de gemeenten Groningen, Midden-Groningen, Tynaarlo, Oldambt, Noorderveld en Assen terecht bij Hondenschool Zuidlaren voor één van onze vele cursussen. Hiervoor is de cursus Jonge Hond de uitstekende oplossing. Honden van 34 weken en ouder krijgen in deze honden cursus uitgebreide praktische ervaring over het gehoorzamen van hun baasje. Problemen met bijten worden op deze manier effectief aangepakt. Zodra de hond de volwassen leeftijd heeft bereikt zal hij weten wanneer en waarin hij hoort te bijten.

Inhoudsopgave

Meer berichten

Stuur een bericht